Programma

12.00 – 12.45 uur | Ontvangst met lunch
12.45 – 13.00 uur | Opening van de dag
13.00 – 14.00 uur | Workshopronde 1
14.00- 14.45 uur | Middagpauze
14.45 – 15.45 uur | Workshopronde 2
16.00 – 17.00 uur | Theatershow Spiegeltheater
17.00 – 18.00 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig: het belang van haptonomisch werken en hoe doe je dat

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts

Inschrijven

Workshop 2
Veerkracht

Hoe behoud je je evenwicht en vitaliteit in een uitdagende tijd?
Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, angst en onzekerheid met zich meebrengt. Tijdens de workshop Veerkracht ontdek je welke factoren van belang zijn voor een positieve gezondheid. Je maakt kennis met eenvoudige principes en praktische tools die jou ondersteunen jouw werkplezier en energie te behouden, dan wel weer snel te herstellen. Ook in uitdagende omstandigheden. Kom naar de Workshop Veerkracht en werk aan jouw fundament voor een evenwichtig gevoel van welzijn en vitaliteit in werk en privé. Gebaseerd op de principes van ACT, Positieve Gezondheid en Mindfulness.

Joycelyn Bartlett

Inschrijven

Workshop 3
Omgaan met dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor zorgprofessionals. Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander, waarom is er sprake van agressie? De derde stap is het geven van een bijpassende effectieve reactie. Dat is vaak de-escaleren en soms begrenzen. Trainer Ivo Spanjersberg laat je in een korte maar dynamische workshop het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijkt hij naar de effectieve manier om hier mee om te gaan, door middel van de door hem ontwikkelde begrenzingsmethodiek van ‘de wapenkast’.

Ivo Spanjersberg

Inschrijven

Workshop 4
Het stoplicht ‘effect’ doorgaan of stoppen?

Rij jij wel ook eens ook door rood? Of hou je je keurig aan de regels? En wat is het verschil tussen verkeer en zorg? In deze workshop maken we gebruik van de regels in het verkeer als metafoor. Waarbij je kan ervaren hoe jij reageert op je werk in de zorg als er wel en als er geen regels zijn. Het is een dynamische en actieve workshop waarbij bewust worden, grenzen (praktijkrichtlijnen) en overtuigingen (belemmerende gedachtes) aan bod komen. Lukt het om jouw huidige manier van handelen om te buigen naar handelen volgens het verkeerslicht principe?

Francien Staal/ Joana Eltink

Inschrijven

Workshop 5
Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?

De zorg staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe inzichten en nieuwe hulpmiddelen maken het werk dynamisch en leuk. Dat betekent wel dat je als ErgoCoach moet meebewegen om je cliënten de beste zorg te blijven verlenen. Maar óók om je gezondheid, en die van je collega’s, niet te kort te doen. Dat veranderen kan lastig zijn. Hoe verander je iets in je team wat al jaren op dezelfde manier wordt gedaan? Hoe ga je om met weerstand? LOCOmotion ontwikkelde daar een slimme methode voor, de Voilà! -methode. Aan de hand van een paar eenvoudige Voilà! principes kun je al ‘Huddelend’ samen met je team heel effectief vernieuwingen invoeren. Nieuwsgierig? Kom naar de interactieve workshop onder leiding van Nico Knibbe.

 Nico Knibbe

Inschrijven

Workshop 6
Kom in de leerstand

De laatste jaren zien we in de zorg op het gebied van leren een aantal trends. Ten eerste: leren op maat. Medewerkers leren heel specifiek alleen ze nodig hebben. Als tweede zien we dat je als medewerker steeds meer zelf verantwoordelijk wordt voor je eigen kennis en vaardigheden, en dus ook voor je opleiding. De derde trend is online leren.

In de tool ‘Leerstand’ zie je deze trends alle drie terug. Via www.leerstand.nl beantwoord je online 15 vragen over fysieke belasting en op basis van je antwoorden krijg je direct een individueel leeradvies. Zowel zorgverleners als medewerkers van ondersteunend diensten kunnen de Leerstand invullen. In het leeradvies zitten linkjes naar artikelen, e-learning, films noem maar op. Maar dus alleen over onderwerpen waar jij niet zo goed op scoort. In deze inspirerende workshop onder leiding van Nico Knibbe (LOCOmotion) leer je over de achtergronden van de Leerstand: hoe werkt de tool precies, wanneer zet je hem in, wat haal je eruit en wat kun je er vervolgens als ErgoCoach mee. Om uiteindelijk met z’n allen in de leerstand te komen.

Nico Knibbe

Inschrijven

Workshop 7
Positief Motiveren – Zorg voor meer resultaat, zonder weerstand bij je collega’s

Als ergocoach gun je het jouw collega’s om veilig en gezond te werken. Ze kunnen altijd bij je terecht en je geeft ook regelmatig adviezen. Toch gaan je collega’s hier niet altijd mee aan de slag. Dat kan best frustrerend zijn. Misschien ervaar je het zelfs als weerstand.

Herken je dit? Dan is deze workshop voor jou bedoeld. In deze workshop:

  • Leer je waarom jouw collega’s je steengoede adviezen soms zomaar naast zich neerleggen;
  • Ontdek je wat jouw positie als ergocoach zo lastig maakt – en hoe dit makkelijker wordt;
  • En krijg je praktische handvatten voor het makkelijker motiveren van jouw collega’s.

Deze workshop wordt gegeven door Mariëlle Tromp van de Academie voor Ergocoaching. De Academie voor Ergocoaching traint ergocoaches in coachen en motiveren en ondersteunt organisaties in het goed faciliteren van hun ergocoaches.

Mariëlle Tromp

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners