Meld je nu aan voor de Gezond & Zeker Regiodag! Inschrijven

Programma

11.30 – 12.15 uur | Ontvangst met koffie, thee en een broodje
12.15 – 12.30 uur | Opening van de dag door Gezond & Zeker en de regio’s
12.30 – 13.30 uur | Workshopronde 1 + Hulpmiddelenmarkt
13.40 – 14.40 uur | Workshopronde 2 + Hulpmiddelenmarkt
14.40 – 15.00 uur | Middagpauze
15.00 – 16.00 uur | Workshopronde 3 + Hulpmiddelenmarkt
16.15 – 17.15 uur | Werkgeluk Theater
17.15 – 18.00 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
Het stoplicht ‘effect’: doorgaan of stoppen?

Rij jij ook wel eens door rood? Of hou je je keurig aan de regels? En wat is het verschil tussen verkeer en zorg? In deze workshop maken we gebruik van de regels in het verkeer als metafoor. Waarbij je kan ervaren hoe jij reageert op je werk in de zorg als er wel en als er geen regels zijn.

Het is een dynamische en actieve workshop waarbij bewust worden, grenzen (praktijkrichtlijnen) en overtuigingen (belemmerende gedachtes) aan bod komen. Lukt het om jouw huidige manier van handelen om te buigen naar handelen volgens het verkeerslicht principe?

Francien Staal en Joana Eltink

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 2
Fysieke belasting verminderen door haptonomisch te werken

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts

Inschrijven

Workshop 3
Praktijkrichtlijnen

De praktijkrichtlijnen fysieke belasting vormen de basis voor jouw adviezen als ergocoach aan jouw collega’s . In deze workshop wordt je bewust gemaakt van allerlei activiteiten waarbij sprake is van fysieke belasting. Daarnaast wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijkrichtlijnen van fysieke belasting. Het is een actieve workshop bedoelt voor iedereen die feedback wil krijgen op eigen handeling en houding.

Nicole van Kuijk

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 4
Hoe voorkom ik mijn ergocoach burn out (ECBO)?

Na een enthousiaste start krijgen veel ErgoCoaches last van een ECBO (ErgoCoach Burn Out). Hoe voorkom je dat? Kom opgebrand binnen en ga opgeladen weer naar huis. Dus: hoe voorkom je een ECBO (ErgoCoach Burn Out)? Kom uithuilen en verlaat energiek de zaal!

Nico Knibbe

Inschrijven

Workshop 5
Regisseur van je eigen leven: ik werk en mantelzorg. Hoe blijf ik in balans?

1 op de 3 collega’s is mantelzorger. De kans is groot dat jij naast je werk voor je naasten zorgt. Je hebt immers een groot zorghart en in je omgeving word jij gezien als expert. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans bewaakt tussen werk en privé en hoeveel tijd heb je voor jezelf? Resultaat is een eerste inzicht in persoonlijke factoren die de balans van werk en mantelzorg negatief en positief beïnvloeden, het vergroten van bewustzijn over impact van werk en mantelzorger en je ontvangt tips en handvatten om mogelijke stress factoren te hanteren.

Heidi Sprekelmeyer

Inschrijven

Workshop 6
Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Veel zorgprofessionals worden geregeld geconfronteerd met lastig of dwingend gedrag. Patiënten, ouderen en hun mantelzorgers worden steeds assertiever en zetten de zorgverlener in toenemende mate onder druk. Ook kunnen ouderen agressief gedrag (schelden, slaan, schreeuwen, dwingen, claimen) vertonen, welke voortkomt uit hun ziektebeeld, zoals dementie.

Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste is het belangrijk je grenzen aan te geven en rustig te blijven in een spannende situatie. Vervolgens is het herkennen van het gedrag van de ander van belang. Ten slotte is het zaak de bijpassende effectieve reactie te geven. In deze dynamische workshop leer je het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag en leer je effectieve manieren om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken om ongewenst gedrag te veranderen of stoppen. Handig gereedschap, wat ook werkt bij collega’s, managers, partners en zelfs kinderen!

Ivo Spanjersberg

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 7
Kleine hulpmiddelen groot gemak

Dagelijkse handelingen in de zorg kunnen erg zwaar zijn. Denk hierbij aan transfers, iemand achter in de stoel helpen, begeleiden bij opstaan, benen in bed helpen, omrollen in bed en verplaatsen in bed. Tijdens deze workshop gaan we praktisch aan de slag met zeer veel kleine hulpmiddelen die toepasbaar zijn in de thuiszorg en zorginstelling.

Linda ten Katen

 

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 8
Veilig op huisbezoek

Als ambulant zorgverlener ben je vaak bij de cliënt aan huis. Daarbij kan je geconfronteerd worden met grensoverschrijdend of agressief gedrag, zowel van de cliënt als van familieleden. Omdat je in het huis bent waar de cliënt zich thuis en sterk voelt, en je er vaak alleen voor staat, ben je extra kwetsbaar. In deze workshop leren we je vooraf de risico’s op een incident zo goed mogelijk inschatten. Verder geven we je praktisch inzicht in hoe je op te stellen in de ruimte en ten opzichte van de cliënt en praktische handvaten, bijvoorbeeld welke excuses kan je gebruiken om de woning te verlaten.

Programma
In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de risico’s op agressie inschatten (ARIH checklist)
  • praktische voorzorgsmaatregelen nemen
  • hoe om te gaan met alcohol- of drugsmisbruik?
  • welke positie neemt u in de woning in?
  • excuses om de woning te kunnen verlaten
  • hoe schakelt u hulp in?
  • de regels: wat mag wel en wat mag niet?

Bas van der Steen

Presentatie workshop

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners