Programma

12.00 – 12.45 uur | Ontvangst met lunch
12.45 – 13.00 uur | Opening van de dag
13.00 – 14.00 uur | Workshopronde 1
14.00- 14.30 uur | Middagpauze
14.30 – 15.30 uur | Workshopronde 2
15.45 – 17.15 uur | Theatershow Broos – thema Mantelzorg
17.15 – 17.45 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig: het belang van haptonomisch werken en hoe doe je dat

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts en Sharen Cabollet

Inschrijven

Workshop 2
Veerkracht

Hoe behoud je je evenwicht en vitaliteit in een uitdagende tijd?
Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, angst en onzekerheid met zich meebrengt. Tijdens de workshop Veerkracht ontdek je welke factoren van belang zijn voor een positieve gezondheid. Je maakt kennis met eenvoudige principes en praktische tools die jou ondersteunen jouw werkplezier en energie te behouden, dan wel weer snel te herstellen. Ook in uitdagende omstandigheden. Kom naar de Workshop Veerkracht en werk aan jouw fundament voor een evenwichtig gevoel van welzijn en vitaliteit in werk en privé. Gebaseerd op de principes van ACT, Positieve Gezondheid en Mindfulness.

Joycelyn Bartlett

Inschrijven

Workshop 3
Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor zorgprofessionals. Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander, waarom is er sprake van agressie? De derde stap is het geven van een bijpassende effectieve reactie. Dat is vaak de-escaleren en soms begrenzen. Trainer Ivo Spanjersberg laat je in een korte maar dynamische workshop het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijkt hij naar de effectieve manier om hier mee om te gaan, door middel van de door hem ontwikkelde begrenzingsmethodiek van ‘de wapenkast’.

Ivo Spanjersberg

Inschrijven

Workshop 4
Kracht van taal

Positieve bekrachtiging van de patiënt, rustgevende taal en eenvoudige veranderingen in het taalgebruik zorgen voor een veel rustigere omgeving waarin de patiënt zich gemakkelijker over kan geven aan een interventie. U leert tijdens de oefeningen taal zo in te zetten dat dit leidt tot angst, stress en pijnreductie. Tijdens deze workshop krijgt u theoretische uitleg, filmpjes, handzame voorbeelden en doen we oefeningen.

Als verpleegkundige op de spoedeisende hulp heb ik me in de afgelopen jaren verdiept in allerlei factoren die te maken hebben met angst, stress en pijn reductie. “De kracht van taal” is heel eenvoudig complementair in te zetten, naast medicatie en het effect is groots. Niet alleen bruikbaar in patiëntencontact, maar ook in gesprekken met leerlingen, collega’s en werknemers.

Judith van Steijn

Inschrijven

Workshop 5
Na verlies weer aan het werk, hoe dan?

Na ingrijpend verlies verdwijnt werk bij sommigen naar de achtergrond, terwijl anderen zich op hun werk storten. Los van de manier waarop we reageren, is weer aan het werk gaan voor zowel de werknemer in rouw als voor de werkgever een hele stap!
Want hoe pak je als werknemer in rouw de bij jou passende (werk)draad weer op en hoe verweef je het verlies op een gezonde manier in je leven? En wat zeg je als werkgever tegen een werknemer in rouw, hoe lang duurt verdriet en wat kun je doen of misschien juist beter laten? Ervaringsdeskundige Karin Pessers (werkzaam bij het Laar in de functie van senior verpleegkundige) neemt deelnemers mee in haar persoonlijke verhaal, wanneer zij vertelt over hoe zij 3 jaar geleden de (werk)draad weer heeft opgepakt na het verlies van haar zoon Laurence. Yvette van de Veerdonk (ervaringsdeskundig beroepscoach met specialisatie Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer) zal Karins verhaal voorzien van meer algemene informatie over de onderwerpen Verlies en Rouw. Met voorbeelden, cijfers uit de praktijk en diverse do’s and don’t komen leidinggevenden, HR-professionals en ook collega’s meer te weten over hoe ze positief kunnen bijdragen aan de terugkeer naar het werk na verlies.

Karin Pessers en Yvette van de Veerdonk

Inschrijven

Workshop 6
Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?

De zorg staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe inzichten en nieuwe hulpmiddelen maken het werk dynamisch en leuk. Dat betekent wel dat je als ErgoCoach moet meebewegen om je cliënten de beste zorg te blijven verlenen. Maar óók om je gezondheid, en die van je collega’s, niet te kort te doen. Dat veranderen kan lastig zijn. Hoe verander je iets in je team wat al jaren op dezelfde manier wordt gedaan? Hoe ga je om met weerstand? LOCOmotion ontwikkelde daar een slimme methode voor, de Voilà! -methode. Aan de hand van een paar eenvoudige Voilà! principes kun je al ‘Huddelend’ samen met je team heel effectief vernieuwingen invoeren. Nieuwsgierig? Kom naar de interactieve workshop.

Nico Knibbe

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners