Programma

10.30 – 11.00 uur | Ontvangst op de Hulpmiddelenmarkt
11.00 – 12.00 uur | Workshopronde 1 voor de vroege vogels
12.00 – 13.00  uur | Lunch
13.00 – 14.00 uur | Workshopronde 2
14.00 – 14.45 uur | Middagpauze op de Hulpmiddelenmarkt
14.45 – 15.45 uur | Workshopronde 3
16.00 – 17.00 uur | Plenaire afsluiting
17.00 – 18.00 uur | Netwerkborrel

Workshops

Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig: het belang van haptonomisch werken en hoe doe je dat

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts

Inschrijven

Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor zorgprofessionals. Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander, waarom is er sprake van agressie? De derde stap is het geven van een bijpassende effectieve reactie. Dat is vaak de-escaleren en soms begrenzen. Trainer Ivo Spanjersberg laat je in een korte maar dynamische workshop het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijkt hij naar de effectieve manier om hier mee om te gaan, door middel van de door hem ontwikkelde begrenzingsmethodiek van ‘de wapenkast’.

Ivo Spanjersberg

Inschrijven

Praktijkrichtlijnen

De praktijkrichtlijnen fysieke belasting vormen de basis voor jouw adviezen als ergocoach aan jouw collega’s . In deze workshop wordt je bewust gemaakt van allerlei activiteiten waarbij sprake is van fysieke belasting. Daarnaast wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijkrichtlijnen van fysieke belasting. Het is een actieve workshop bedoelt voor iedereen die feedback wil krijgen op eigen handeling en houding.

Hanneke Knibbe

Inschrijven

Regisseur van je eigen leven: ik werk en mantelzorg. Hoe blijf ik in balans?

1 op de 4 collega’s is mantelzorger. De kans is groot dat jij naast je werk voor je naasten zorgt. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans bewaakt en goed voor jezelf zorgt? Hoe voel en stel jij gezonde grenzen in je mantelzorg- en werk relatie? Resultaat is een eerste inzicht in jouw grenzen en hoe je hiermee aan de slag kan om jouw werk en prive balans positief te beïnvloeden. Ook geven we je tips hoe jij andere mantelzorgers in jouw werk kan zien en ondersteunen.

Kim Dirkse

Inschrijven

Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?

De zorg staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe inzichten en nieuwe hulpmiddelen maken het werk dynamisch en leuk. Dat betekent wel dat je als ErgoCoach moet meebewegen om je cliënten de beste zorg te blijven verlenen. Maar óók om je gezondheid, en die van je collega’s, niet te kort te doen. Dat veranderen kan lastig zijn. Hoe verander je iets in je team wat al jaren op dezelfde manier wordt gedaan? Hoe ga je om met weerstand? LOCOmotion ontwikkelde daar een slimme methode voor, de Voilà! -methode. Aan de hand van een paar eenvoudige Voilà! principes kun je al ‘Huddelend’ samen met je team heel effectief vernieuwingen invoeren. Nieuwsgierig? Kom naar de interactieve workshop onder leiding van Nico Knibbe.

 Nico Knibbe

Inschrijven

Kleine hulpmiddelen groot gemak

Tijdens deze workshop, die al wat langer in het programma staat, ga je praktisch aan de slag met kleine hulpmiddelen. De workshop is in een nieuw jasje gestoken. Met nieuwe werkvormen, vele nieuwe en bekende kleine hulpmiddelen leer je veel over gezond werken. Zo zijn er slimme trucs om te komen tot een goede basishouding, wat kan je allemaal met een glijzeil, wat is een sitwalk? en we oefenen van alles, van kousen aantrekken, draaien op de rand van het bed tot makkelijk achterin de stoel schuiven.

Linda ten Katen

Inschrijven

???

???

???

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners