Meld je nu aan voor de Gezond & Zeker Regiodag! Inschrijven

Programma

11.30 – 12.15 uur | Ontvangst met koffie, thee en een broodje

12.15 – 12.30 uur | Opening van de dag

12.30 – 13.30 uur | Workshopronde 1 + Hulpmiddelenmarkt

13.45 – 14.45 uur | Workshopronde 2 + Hulpmiddelenmarkt

14.45 – 15.15 uur | Middagpauze

15.15 – 16.15 uur | Workshopronde 3 + Hulpmiddelenmarkt

16.15 – 17.00 uur | Werkgeluk Theater

17.00 – 18.00 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
Het stoplicht ‘effect’: doorgaan of stoppen?

Rij jij ook wel eens door rood? Of hou je je keurig aan de regels? En wat is het verschil tussen verkeer en zorg? In deze workshop maken we gebruik van de regels in het verkeer als metafoor. Waarbij je kan ervaren hoe jij reageert op je werk in de zorg als er wel en als er geen regels zijn.

Het is een dynamische en actieve workshop waarbij bewust worden, grenzen (praktijkrichtlijnen) en overtuigingen (belemmerende gedachtes) aan bod komen. Lukt het om jouw huidige manier van handelen om te buigen naar handelen volgens het verkeerslicht principe?

Francien Staal en Joana Eltink

Inschrijven

Workshop 2
Regisseur van je eigen leven: ik werk en mantelzorg. Hoe blijf ik in balans?

1 op de 3 collega’s is mantelzorger. De kans is groot dat jij naast je werk voor je naasten zorgt. Je hebt immers een groot zorghart en in je omgeving word jij gezien als expert. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans bewaakt tussen werk en privé en hoeveel tijd heb je voor jezelf? Resultaat is een eerste inzicht in persoonlijke factoren die de balans van werk en mantelzorg negatief en positief beïnvloeden, het vergroten van bewustzijn over impact van werk en mantelzorger en je ontvangt tips en handvatten om mogelijke stress factoren te hanteren.

Heidi Sprekelmeyer en Gretha van der Veer

Inschrijven

Workshop 3
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig: het belang van haptonomisch werken en hoe doe je dat

Nieuwsgierig naar hoe je fysiek veilig kunt werken en toch alle zorg kunt verlenen? Wij nemen je mee in een andere kijk op zorgverlenen, waarbij je niet alleen de cliënt, maar ook jezelf centraal zet.
Als zorgverlener wil je goed zijn voor de cliënt, maar vaak neem je teveel van ze over. De cliënt wordt dan niet uitgenodigd om mee te doen en je neigt op kracht te werken. Door snel te werken geef je de cliënt bovendien vaak geen tijd om te reageren.
In de workshop ga je haptonomisch werken ervaren en krijg je handvatten hoe je dat concreet kunt toepassen.

We combineren kennis van ergonomie met de haptonomische benadering, waardoor mechanische transfertechnieken een andere dimensie krijgen en veranderen in ‘samen bewegen’ en ‘werken zonder kracht’.

Omdenken: we leren je te denken in “hoe kan ik het werk uitvoeren op een manier dat het goed is voor de cliënt, maar ook voor mij”. Mocht je denken “ja maar dat kost teveel tijd”, de praktijk wijst het tegendeel uit.
Laat je verbazen!

Tinie Hake

Inschrijven

Workshop 4
Omgaan met lastig en dwingend gedrag?

Helaas komt agressie voor in de zorg. Veel zorgprofessionals worden geregeld geconfronteerd met lastig of dwingend gedrag. Patiënten, ouderen en hun mantelzorgers worden steeds assertiever en zetten de zorgverlener in toenemende mate onder druk. Ook kunnen ouderen agressief gedrag (schelden, slaan, schreeuwen, dwingen, claimen) vertonen, welke voortkomt uit hun ziektebeeld, zoals dementie.

Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste is het belangrijk je grenzen aan te geven en rustig te blijven in een spannende situatie. Vervolgens is het herkennen van het gedrag van de ander van belang. Ten slotte is het zaak de bijpassende effectieve reactie te geven. In deze dynamische workshop leer je het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag en leer je effectieve manieren om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken om ongewenst gedrag te veranderen of stoppen. Handig gereedschap, wat ook werkt bij collega’s, managers, partners en zelfs kinderen!

Ivo Spanjersberg

Inschrijven

Workshop 5
Kleine hulpmiddelen groot gemak

Dagelijkse handelingen in de zorg kunnen erg zwaar zijn. Denk hierbij aan transfers, iemand achter in de stoel helpen, begeleiden bij opstaan, benen in bed helpen, omrollen in bed en verplaatsen in bed. Tijdens deze workshop gaan we praktisch aan de slag met zeer veel kleine hulpmiddelen die toepasbaar zijn in de thuiszorg en zorginstelling.

Linda ten Katen

Inschrijven

Workshop 6
Positief motiveren – zorg voor meer resultaat, zonder weerstand bij je collega’s

Als ergocoach heb je vaak goede adviezen voor je collega’s. Alleen… zij nemen ze niet altijd aan. Soms ervaar je zelfs weerstand tegen jouw advies of misschien wel jouw taak als ergocoach.

In deze workshop krijg je concrete handvatten om te adviseren zónder dat er weerstand ontstaat. Hiervoor hoef je vaak maar een paar kleine dingen te veranderen in je aanpak. Door de workshop van 1,5 uur kan je hier meteen mee oefenen, zodat je dit morgen op je eigen afdeling toe kunt passen.

Marielle Tromp

Inschrijven

Workshop 7
Thuiszorg: u vraagt wij draaien! Of draaien we door?

Je bent te gast bij de cliënten thuis en zij willen van alles. Maar waar ligt je grens? Heb je je al eens afgevraagd wat  jij nodig hebt om gezond te werken en te gezond te blijven? Hoe kan jij je collega’s hierbij ondersteunen? De zorgzwaarte neemt toe en in de toekomst zal er nog veel veranderen. Ervaar jij als ergocoach ook dat hier verschillend over wordt gedacht door je collega’s? Hoe ga je om met je eigen grenzen, de grenzen van je collega’s en met de mogelijkheden en beperkingen van de organisatie in de thuiszorg? Tijdens deze workshop word je bewust gemaakt van de verschillende factoren in dit speelveld. Deze bewustwording zal aan de hand van dilemma’s en verschillende werkvormen besproken worden.

Francien Staal en Joana Eltink

Inschrijven

Workshop 8
Werk je niet druk, werk mindful

Druk, druk, druk. Je werkt je drie keer in het rond om je dagprogramma af te krijgen.
Pas aan het eind van de werkdag merk je op hoe moe je bent. Herken je dit? En wil je daar verandering in brengen? In de interactieve workshop ‘Werk je niet druk, werk mindful’ krijg je handvatten hoe je met aandacht voor jezelf kunt zorgen in de hectiek van de volle werkdag. Met Mindful Werken leer je regelmatig  te ‘stoppen’ om naar je lichaam te luisteren en je mind te ‘resetten’ en te voelen wat je nodig hebt. Mindful Werken is aandacht geven aan jezelf in het ‘hier en nu’ terwijl je aan het werk bent. Niet op de automatische piloot werken maar je werk met aandacht doen. En bewuste keuzes maken die bijdragen tot jouw welzijn en die van je cliënt.
Mindful werken brengt je rust, overzicht en plezier in je werk. Dat wil jij toch ook? Kom naar de workshop en ontdek wat Mindful Werken voor jou kan beteken in het omgaan met werkdruk of stress.

Marcel de Groote

Inschrijven

Workshop 9
‘Duwen en trekken!?’: hoe breng ik mijn collega in beweging?

Ken je dat? Je duwt en trekt aan een tillift of rolcontainer over een oneffen vloer,  door de hoge weerstand komt er weinig tot geen beweging in. Herken je dit bij collega’s? Je legt hen uit hoe zij het beste met een tillift kunnen rijden, manoeuvreren en ze lijken niet te luisteren. Hoe ga jij om met deze weerstand?

In deze workshop wordt je bewust van de effecten van duwen en trekken aan bijvoorbeeld een rolstoel, rolcontainer, een tillift. We gaan praktisch duwen en trekken om te ondervinden wat de minst belastende werktechniek is.
Op een dynamische en interactieve manier ervaar je ook, hoe je ‘duwen en trekken’ aan je collega’s kunt voorkomen en ze in beweging kunt brengen om de juiste til/transfer, werktechnieken te gebruiken.

Nieuwsgierig hoe jij omgaat met ‘duwen en trekken’? Schrijf je dan in.

Ingrid Kastelijn

Inschrijven

Workshop 10
Technologie en verzuim: oplossing en uitdaging

Hoe kan technologie bijdragen aan continuïteit en kwaliteit van het dagelijks werk. Wat kan technologie de sector bieden? Wat vergt het werken met technologie van huidige en toekomstige zorgverleners maar vooral hoe kan het bijdragen in continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening.

Rob Nijhuis

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners