Programma

12.00 – 12.45 uur | Ontvangst met lunch
12.45 – 13.00 uur | Opening van de dag
13.00 – 14.00 uur | Workshopronde 1
14.00- 14.45 uur | Middagpauze
14.45 – 15.45 uur | Workshopronde 2
16.00 – 17.00 uur | Werkgeluk Theater
17.00 – 18.00 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
De kracht van taal

Positieve bekrachtiging van de patiënt, rustgevende taal en eenvoudige veranderingen in het taalgebruik zorgen voor een veel rustigere omgeving waarin de patiënt zich gemakkelijker over kan geven aan een interventie. U leert tijdens de oefeningen taal zo in te zetten dat dit leidt tot angst, stress en pijnreductie. Tijdens deze workshop krijgt u theoretische uitleg, filmpjes, handzame voorbeelden en doen we oefeningen.

Als verpleegkundige op de spoedeisende hulp heb ik me in de afgelopen jaren verdiept in allerlei factoren die te maken hebben met angst, stress en pijn reductie. “De kracht van taal” is heel eenvoudig complementair in te zetten, naast medicatie en het effect is groots. Niet alleen bruikbaar in patiëntencontact, maar ook in gesprekken met leerlingen, collega’s en werknemers.

Judith van Steijn

Powerpoint Kracht van Taal

Workshop 2
Fysieke overbelasting in de zorg is niet nodig: het belang van haptonomisch werken en hoe doe je dat

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts

Workshop 3
Praktijkrichtlijnen

De praktijkrichtlijnen fysieke belasting vormen de basis voor jouw adviezen als ergocoach aan jouw collega’s . In deze workshop wordt je bewust gemaakt van allerlei activiteiten waarbij sprake is van fysieke belasting. Daarnaast wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijkrichtlijnen van fysieke belasting. Het is een actieve workshop bedoelt voor iedereen die feedback wil krijgen op eigen handeling en houding.

Nicole van Kuijk

Powerpoint Praktijkrichtlijnen

Workshop 4
Kleine hulpmiddelen groot gemak

Dagelijkse handelingen in de zorg kunnen erg zwaar zijn. Denk hierbij aan transfers, iemand achter in de stoel helpen, begeleiden bij opstaan, benen in bed helpen, omrollen in bed en verplaatsen in bed. Tijdens deze workshop gaan we praktisch aan de slag met zeer veel kleine hulpmiddelen die toepasbaar zijn in de thuiszorg en zorginstelling.

Linda ten Katen

Workshop 5
Veerkracht: Hoe behoud je je evenwicht en vitaliteit in een uitdagende tijd?

Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, angst en onzekerheid met zich meebrengt. Tijdens de workshop Veerkracht ontdek je welke factoren van belang zijn voor een positieve gezondheid. Je maakt kennis met eenvoudige principes en praktische tools die jou ondersteunen jouw werkplezier en energie te behouden, dan wel weer snel te herstellen. Ook in uitdagende omstandigheden. Kom naar de Workshop Veerkracht en werk aan jouw fundament voor een evenwichtig gevoel van welzijn en vitaliteit in werk en privé.

Gebaseerd op de principes van ACT, Positieve Gezondheid en Mindfulness.

Joycelyn Bartlett

Powerpoint Veerkracht

Workshop 6
Omgaan met agressie in de thuissituatie van de cliënt

• Inleiding kenmerken “Veilig werken in het domein van de cliënt”.
• Agressiepreventie door veiligheidsmaatregelen voorafgaand aan het huisbezoek
• Brainstorm: het verschil tussen beïnvloedbaar en niet beïnvloedbaar gedrag.
• Oefening; veilige werkomgeving creëren in het domein van de cliënt
• Oefening “Veilige V”: bij verminderd beïnvloedbaar gedrag
• Technieken bij overmacht-situaties: hoe kom je veilig door een overmacht-situatie heen.
• Veilig bewegen in de ruimte van de cliënt; veiligheidstips.
• Opvang en nazorg: na een geëscaleerd incident leren medewerkers hoe zij hulp kunnen vragen.

Jannie de Jong

Powerpoint Omgaan met agressie

Workshop 7
Lekker werken, lekker voelen

Hoge werkdruk, veel taken op je bord waar je je verantwoordelijk voor voelt, collega’s die in het zelfde schuitje zitten die je niet wil belasten. Allemaal factoren die maken dat de inhoud van je werk soms net even anders is dan wat je graag zou willen. Soms helpt het om erover te praten, of komt er een (tijdelijke) oplossing. Maar vaak genoeg zitten we maanden in deze situatie zonder dat er iets veranderd. Je merkt dat dit soms ten koste gaat van je eigen energie en (werk) plezier. Misschien krijg je zelfs hoofdpijn, word je nukkig, ongeduldig, steekt (weer) een blessure de kop op of ben je gewoon moe.
Wat zou je hier nou tegen kunnen doen? Wat zou kunnen helpen?
Een oplossing kan zijn om even de tijd te nemen om naar je lichaam te luisteren. Wat voel je daar eigenlijk allemaal? En wat wil je lijf eigenlijk tegen je zeggen? Daar naar luisteren kan soms in hele korte tijd vele en nieuwe inzichten geven en zelfs antwoorden waar je in eerste instantie zelf niet aan hebt gedacht. Het kan namelijk soms in hele kleine dingen zitten die je nodig hebt. Hier bewust van zijn kan helpen om je weer blijer en energieker te voelen. Is het zo makkelijk? Ja eigenlijk wel, maar we doen het niet / te weinig. We zijn niet gewent om naar ons lichaam te luisteren, om te voelen. Wat we wel snel geneigd zijn om te doen is in ons hoofd gaan zitten en nadenken. En daar is niks mis mee en leidt soms ook tot oplossingen. Maar als je naast het denken ook kunt luisteren naar de signalen van je lichaam dan ontstaat er meer synergie tussen het denken en voelen waardoor je keuzes kunt maken die nog beter bij jou passen en echt helpend zijn. En wie wil dat nou n
iet?!


Wat levert de workshop op?
Tijdens de workshop ‘Lekker werken, lekker voelen’ leer je waarom lichaamsgericht kijken zo belangrijk is en wat dit jou kan opleveren. Je krijgt concrete handvatten mee om (nog beter) te luisteren naar je lichaam en hoe je dit kunt integreren in je dagelijksepraktijk. Voor jezelf en ook in contact met je collega’s, cliënten/patiënten. Dit met als uiteindelijke doel dat jij nog beter weet wat jij nodig hebt zodat jij nog prettiger en energieker in je vel komt te zitten.

Madeline van Riemsdijk

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteren bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners