Meld je nu aan voor de Gezond & Zeker Regiodag! Inschrijven

Programma

12.00 – 12.45 uur | Ontvangst met lunch
12.45 – 13.15 uur | Energieke opening van de dag
13.15 – 14.15 uur | Workshopronde 1
14.15 – 15.00 uur | Middagpauze en bezoek Hulpmiddelenmarkt
15.00 – 16.00 uur | Workshopronde 2
16.15 – 16.45 uur | Muzikale afsluiting
16.45 – 17.30 uur | Netwerkborrel

Workshops

Workshop 1
Regisseur van je eigen leven: ik werk en mantelzorg: Hoe blijf ik in balans?

1 op de 3 collega’s is mantelzorger. De kans is groot dat jij naast je werk voor je naasten zorgt. Je hebt immers een groot zorghart en in je omgeving word jij gezien als expert. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans bewaakt tussen werk en privé en hoeveel tijd heb je voor jezelf? Resultaat is een eerste inzicht in persoonlijke factoren die de balans van werk en mantelzorg negatief en positief beïnvloeden, het vergroten van bewustzijn over impact van werk en mantelzorger en je ontvangt tips en handvatten om mogelijke stress factoren te hanteren.

Gretha van der Veer

Inschrijven

Workshop 2
Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Veel zorgprofessionals worden geregeld geconfronteerd met lastig of dwingend gedrag. Patiënten, ouderen en hun mantelzorgers worden steeds assertiever en zetten de zorgverlener in toenemende mate onder druk. Ook kunnen ouderen agressief gedrag (schelden, slaan, schreeuwen, dwingen, claimen) vertonen, welke voortkomt uit hun ziektebeeld, zoals dementie.

Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste is het belangrijk je grenzen aan te geven en rustig te blijven in een spannende situatie. Vervolgens is het herkennen van het gedrag van de ander van belang. Ten slotte is het zaak de bijpassende effectieve reactie te geven. In deze dynamische workshop leer je het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag en leer je effectieve manieren om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken om ongewenst gedrag te veranderen of stoppen. Handig gereedschap, wat ook werkt bij collega’s, managers, partners en zelfs kinderen!

Ivo Spanjersberg

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 3
Veilig op huisbezoek

Als ambulant zorgverlener ben je vaak bij de cliënt aan huis. Daarbij kan je geconfronteerd worden met grensoverschrijdend of agressief gedrag, zowel van de cliënt als van familieleden. Omdat je in het huis bent waar de cliënt zich thuis en sterk voelt, en je er vaak alleen voor staat, ben je extra kwetsbaar. In deze workshop leren we je vooraf de risico’s op een incident zo goed mogelijk inschatten. Verder geven we je praktisch inzicht in hoe je op te stellen in de ruimte en ten opzichte van de cliënt en praktische handvaten, bijvoorbeeld welke excuses kan je gebruiken om de woning te verlaten.

Programma
In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de risico’s op agressie inschatten (ARIH checklist)
  • praktische voorzorgsmaatregelen nemen
  • hoe om te gaan met alcohol- of drugsmisbruik?
  • welke positie neemt u in de woning in?
  • excuses om de woning te kunnen verlaten
  • hoe schakelt u hulp in?
  • de regels: wat mag wel en wat mag niet?

Bas van der Steen

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 4
Kleine hulpmiddelen groot gemak

Dagelijkse handelingen in de zorg kunnen erg zwaar zijn. Denk hierbij aan transfers, iemand achter in de stoel helpen, begeleiden bij opstaan, benen in bed helpen, omrollen in bed en verplaatsen in bed. Tijdens deze workshop gaan we praktisch aan de slag met zeer veel kleine hulpmiddelen die toepasbaar zijn in de thuiszorg en zorginstelling.

Joël van der Ploeg en Anneke Saathof

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 5
Praktijkrichtlijnen

De Praktijkrichtlijnen fysieke belasting vormen de basis voor jouw adviezen als ergocoach aan jouw collega’s . In deze workshop word je bewust gemaakt van allerlei activiteiten en kan je bepalen wanneer fysieke belasting overgaat in fysieke overbelasting. Daarnaast wordt de vertaalslag gemaakt naar de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting zoals die officieel in de arbocatalogus staan. Het is een actieve workshop bedoelt voor iedereen die feedback wil krijgen op eigen handeling en houding.

Hanneke Knibbe

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 6
Fysieke belasting verminderen door haptonomisch te werken

Als zorgverlener zorg je veel voor anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf? Het is mogelijk om te werken zonder fysieke belasting en tegelijkertijd toch alle zorg te verlenen. Het is hierbij van groot belang dat je leert af te stemmen op de cliënt. Wees je bewust van het effect van je eigen bewegingen en aanrakingen, want ervaringen die we opdoen via de tastzin hebben ongemerkt grote invloed op ons gedrag. Als je de cliënt uitnodigt om mee te doen en hiervoor de tijd neemt zal je zien dat handelingen makkelijker, lichter en prettiger gaan voor allebei. In deze workshop gaan we aan de slag met haptonomisch werken. Je krijgt praktische tips hoe je deze methode meteen zelf in de praktijk kunt brengen.

Anje Olaerts

Inschrijven

Workshop 7
Ken je eigen grenzen en laat ze niet overschrijden!

In deze hectische tijd ,waar de zorg onder druk staat en er veel wordt gevraagd van medewerkers in de zorg is het van belang je eigen grenzen te kennen en durven aan te geven en daarmee uitval of verzuim te voorkomen. Als je sterker in je schoenen staat en ook nee durft te zeggen, zonder dat je daarbij het gevoel hebt daarop te worden aangekeken. Voor veel mensen werkzaam in gezondheidszorg is het moeilijk om je grens aan te geven, omdat het tenslotte een dienstverlenend beroep is en verwacht wordt dat je altijd voor anderen zorgt en in mindere mate voor jezelf. Soms even aan jezelf denken, even niet aan je werk of inspringen voor je zieke collega, hoe goed bedoelt ook, maar gewoon NEE zeggen. Een interactieve workshop met diverse werkvormen en theoretische onderbouwing en met humor gebracht is een echte aanrader en past goed bij thema het duurzaamheid.

Ton van de Bildt

Presentatie workshop

Inschrijven

Workshop 8
24-uurs HRV-meting

We kunnen de wind niet veranderen, wel de stand van de zeilen (Aristoteles)

24-uurs HRV-meting

Een gezond hart slaat nooit precies regelmatig. Het is erg flexibel en past zijn frequentie altijd aan, aan de fysieke-, de mentale en de omgevingsvereisten (kou, warmte, vochtigheid etc.). Je hebt dit zelf waarschijnlijk waargenomen tijdens inspanning, een moeilijk gesprek of onder een koude douche waar je hart sneller slaat. Dit in contrast tot rustig tv kijken op de bank, aangenaam gezelschap of het luisteren naar rustige plezierige muziek. Deze frequentie aanpassingen van je hart geeft een heleboel prijs van je gezondheidstoestand.

Ons hart reageert onmiddellijk op alles wat we buiten onszelf ervaren, maar ook op wat we denken en voelen in onszelf. De hartfrequentie wordt beïnvloed door onze biologische klok, onze ademhaling, onze lichamelijke- en geestelijke inspanning en emoties. Bij gezonde mensen, reageert het hart continu en direct op deze signalen met fijn afgestemde “variaties” in de hartslag door sneller en langzamer te kloppen. Vandaar de term hartslagvariabiliteit of kortweg HRV.

Een HRV-meting meet dus gedurende een bepaalde tijd (in dit geval dus 24 uur) je individuele HRV. Het resultaat laat het vermogen van je hart zien, om zich aan te passen aan verschillende situaties en omstandigheden, en de hartslagintervallen verschillen dus tussen iedere opeenvolgende hartslag. Tot een duizendste seconde nauwkeurig wordt iedere hartslag gemeten (in millisec.) en dit geeft het aanpassingsvermogen van je lichaam aan en is daarmee een zeer specifieke maat van je gezondheid, prestatievermogen, het vermogen te herstellen, je immuniteit, je burnoutrisico en veel meer.

De fysiologische wetten van de HRV worden gebruikt om gezondheid, fitness en de effecten van de leefstijl te meten. Het kan dus gebruikt worden in de medische wereld (diagnoses, werking van medicijnen, welke voedingsmiddelen veroorzaken bij jou allergieën/voedselintoleranties, ernst van de klachten etc.), in de sport (hoe vaak moet ik trainen, hoe hard kan ik trainen, ben ik overtraind?), in de leefstijlcoaching (wat zijn de effecten van mijn dagelijkse bezigheden op mijn gezondheid, hoe goed herstel ik in mijn slaap, effecten van alcohol, drugs en roken, welk effect heeft bewegen etc.) en in mijn werk (concentratie, energieverdeling over de dag, ben ik uitgerust ’s nachts om een prestatie te leveren, ben ik fit genoeg om mijn werk goed te kunnen doen, wat voor effect heeft ploegendienst of nachtdienst op mijn gezondheid).

In de workshop laten we ook in een praktijktest zien welke invloed ademhaling heeft op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.

Michiel Jongeneel

Presentatie workshop

Inschrijven

Hulpmiddelenmarkt

Op de speciaal ingerichte Hulpmiddelenmarkt presenteert een kleinschalige groep bedrijven en instellingen uit de regionale sector zich. Je kunt demonstraties bijwonen, informatie inwinnen en producten uitproberen. Kijk hieronder voor een overzicht van de bedrijven die aanwezig zijn op deze markt.

Partners